https://fotosiskola.hu/
Blog

15 tipp a kisállatok fotózásához, ötletek az imádnivaló képek készítéséhez

15 tipp a kisállatok fotózásához. Doma Dénes tanítványunk macska fotója.
Tanítványunk Doma Dénes fotója

Talán nem meglepő, hogy a kisállat fotózás a fényképezés egyik leggyorsabban fejlődő ága. Sokunknak van otthon házi kedvence kutya, macska, tengerimalac, nyuszi, hörcsög, görény…és szeretnénk is megörökíteni őket olyan gyönyörű képeken, amelyek tükrözik szőrös barátunk személyiségét. Bár a kisállat fotózás nagy népszerűségnek örvend, ne feledkezzünk meg arról, hogy rengeteg munka van minden egyes fotó mögött. Ebből a cikkből sok mindent megtudhatsz, hogy mire van szükség egy állatfotózásra való felkészüléshez.

15 hasznos tipp kisállat fotózáshoz:

15 tipp a kisállatok fotózásához. Csalami Krisztián tanítványunk kutyus fotója.
Tanítványunk Csalami Krisztián fotója

1. Ügyelj az időzítésre

A kisállat fotózás megtervezésénél amellett, hogy a fény és időjárási tényezőket figyelembe vesszük, az állatkánk szükségleteit, igényeit és napi rutinját is fontos tényezőként kell kezelnünk. Gondoljunk csak bele, hogyan változik a hangulatuk a nap folyamán és ez hogyan befolyásolja a rögzíteni kívánt képeket. Például a kutyák “mosolyognak” ha fáradtak, ezért érdemes őket elvinni egy hosszú sétára. Cuki alvós macskás képhez, “jóllakott” cica kell, ezért a fotózás előtt közvetlenül etessük meg őket.

2. Légy türelmes

A kulcs a csodálatos kisállat fotókhoz: a türelem! Ellentétben velünk emberekkel, ők nem nagyon tudnak konkrét utasításokat követni (és itt most nem az áll!, ül!, fekszik!-re gondolok), például nem tudod megkérni a kutyád, hogy mosolyogjon, vagy a cicád, hogy vágjon merengő arckifejezést. Elég türelmesnek kell lennünk, ki kell várni a megfelelő pillanatot amíg ez magától megtörténik.

15 tipp a kisállatok fotózásához. Nemesi-Rózsahegyi Ildikó tanítványunk cica fotója.
Tanítványunk Nemesi-Rózsahegyi Ildikó fotója

3. Menj le a szintjükre

A szemmagasságból készített képek általában vonzóbbak a nézők számára. Valószínű ez nem mindig lesz könnyen kivitelezhető, például fekvő kutyát fotózni szemmagasságból egy parkban, bizony te sem úszod meg fekvés nélkül. Persze nem kell minden képet ugyanabból a perspektívából készíteni.

4. A jó fókusz

A szem a lélek tükre – és egy nagyszerű fotó kulcsa. Nincs is szebb egy kölyökkutya szeménél. A szemekre való fókuszálás minden portrénál elengedhetetlen, de mint minden más is az állatfotózásnál ez is kicsit bonyolultabbá válik. Ennek fő oka, hogy a kis kedvenc nem marad elég sokáig egyhelyben. Ráadásul ezek az imádnivaló “hosszú orrú pofik” némi gondot is okoznak, mivel a nyitott rekesznyílás életlenné teszi az orrot vagy a szemet, hacsak nem szándékosan ezt akarjuk. Használj szűkebb rekesznyílást, vagy fényképezz oldalról, hogy mindkettő fókuszba kerüljön.

15 tipp a kisállatok fotózásához. Plavecz Katalin tanítványunk kutyus fotója.
Tanítványunk Plavecz Katalin fotója

5. Természet vagy stúdió

Ideális esetben, ha adottak a megfelelő körülmények, készítsük a fotókat kint a szabadban a természetes fényben, vagy akár egy nagy ablak mellett. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne a déli órákra időzítsük a fotózást, mert túl erős a fény. Válasszuk inkább a reggeli vagy az esti órákat. A természetes fény hiányát pótolhatjuk vakukkal. Ilyenkor a fotóstúdióban úgy állítsuk be a mesterséges fényeket, hogy ne közvetlenül az állat szemébe villanjon. Használjunk különböző fényformálókat is pl. beauty dish, softbox. Ha az állat érzékenyebb használjunk folyamatos fényű lámpát, de itt is fontos a fényformálók használata.

6. Helyes expozíció

Sokszor csak egyetlen esélyünk van a tökéletes képhez. A RAW formátum segíthet néhány tökéletlen kép megmentésében, de ne hagyatkozzunk erre 100%-ban. Az állat szőrszíne becsaphatja a gép fénymérőjét. A fehér szőr miatt a kép sötétebb lesz. A fekete kedvenc szőre miatt a fotónk világosabb lesz. Én általában kiértékelő üzemmódra állítom a fénymérést, ha fontos a környezet is. De próbafelvétel után itt is szükség lehet expokorrekcióra ha túl világos vagy túl sötét a szőre kedvencünknek. Ha túl világos, vagy túl sötét a környezet és csak a kedvencünk a fontos a képen, érdemes középre súlyozott fénymérési módot választani. Ilyenkor akár művészi high-key, vagy low-key képeket készíthetünk.

15 tipp a kisállatok fotózásához. Tanítványunk Csalami Krisztián kutya fotója.
Tanítványunk Csalami Krisztián fotója

7. Játssz a szögekkel és a perspektívákkal

Próbálj ki új dolgokat! Tedd változatossá a fotókat! Szegd meg a kompozíciós szabályokat! Fotózz különböző textúrákat, kontrasztokat és konkrét részleteket.

8. Fontos a háttér

Nagyon el tudja rontani az összképet, ha a háttérbe egy nem odaillő dolog kerül. A néző figyelme nem a kis kedvencre fog irányulni, hanem a hátteret fogja fürkészni. Vizsgáljuk meg a teljes környezetet ahol fotózni fogunk, és távolítsuk el a nem kívánt elemeket, akár kül- vagy beltéren dolgozunk. Elég bosszantó tud lenni, ha egy macskaportrét tönkretesz a háttérben felejtett alomtálca.

15 tipp a kisállatok fotózásához. Fonyó György tanítványunk cica fotója.
Tanítványunk Fonyó György fotója

9. Vond magadra a figyelmüket

Adj ki különböző hangokat, használj játékokat, sípolókat, hogy magadra vond az állat figyelmét. Persze nem minden kis kedvenc figyelmét tudod ezekkel felkelteni, lehet hogy be kell vess egy kis jutifalatot is.

10. Nyerjük el a bizalmukat

Ez a tipp főleg azoknak szól, akik mások háziállatait fényképezik. Fotózás előtt tölts el egy kis időt a kedvenccel, ismerkedj meg vele, kerülj hozzá közelebb, simogatással, játékkal. Klassz dolog állatokkal dolgozni! Viselkedésük jutalmazásához elegendő egy zacskó finomság és egy kis játék.

15 tipp a kisállatok fotózásához. Szabó Bíborka tanítványunk, Száguldás című fotója.
Tanítványunk Szabó Bíborka fotója

11. Állj mindig készen

A cukiság mindig akkor történik amikor a legkevésbé számítasz rá. Legyél mindig készenlétben, kivéve a beütemezett szüneteket. Ugye nem szeretnél lemaradni a tökéletes fotóról csak azért, mert a hátsó képernyőn a korábbi képek ellenőrzésével voltál elfoglalva?

12. Sorozatfelvétel

Az állatok állandó mozgásban vannak. Lobog a fülük, mozog a bajszuk, kidugják a nyelvüket, félrenéznek amikor nem is számítunk rá. Sokszor olyan gyorsan történnek meg a legjobb pillanatok, hogy észre sem vesszük. Ha nem akarunk lemaradni, állítsuk a fényképezőt sorozatfelvétel módba. Lehet, hogy sokat kell majd válogatnunk és sok kép kerül kukába, de biztos, hogy több lesz az előnye, mint a hátránya.

15 tipp a kisállatok fotózásához Tóth András tanítványunk - Büszke c. fotója.
Tanítványunk Tóth András fotója

13. Tarts szüneteket

A fotózások kimerítőek, a kis modellnek és fotósnak egyaránt. Tartsunk szüneteket, amikor félretesszük a kamerát és csak élvezzük egymás társaságát.

14. Kérj segítséget

Könnyebb dolgod lesz, ha megkérsz valakit, hogy segítsen, például egy barátot, vagy ha más kedvencét fotózod a gazdit. Főleg a szabadtéri fotózásoknál, mikor a kamera szinte takarja az arcod, nem tudsz ügyelni arra, hogy az “alanyod” meg ne szökjön, jól jön ilyenkor egy segítő. Másik előnye, hogy szórakoztathatja fotózás közben a kis modellünket, játszhat vele.

15 tipp a kisállatok fotózásához. Jakab Krisztina tanítványunk - Vonatra várva című képe
Tanítványunk Jakab Krisztina fotója

15. Gyakorlás, gyakorlás…

Nem árulok el titkot azzal, hogy minél sikeresebb legyél sok gyakorlásra van szükség. Figyeld meg őket, olvass a testbeszédükből és könnyebb lesz megértened mit jelentenek az egyes mozdulatok. Minél több állatot fényképezel, annál jobban megérted, hogyan kell velük dolgozni.

Inspirációként ajánljuk🥰: https://vieler-photography.de/

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a következőről, add meg e-mail címedet és mi értesítünk.