https://fotosiskola.hu/
Hírek

A Canon és a Getty Images bemutatja: 10 fotó, mely meghatározta az elmúlt évtizedet

A Canon nemzetközi fotópályázattal ünnepli az EOS 5D sorozat tizedik születésnapját

Budapest, 2015. szeptember 1. – A Canon és a Getty Images ma bemutatott ikonikus képein a világ híres fotósai az elmúlt évtized meghatározó pillanatait örökítették meg, érzékeltetve ezzel a fotózás erejét és azt, hogy milyen fontos szerepet játszhatnak a fényképek a világban végbemenő változások elindításában. 

A Canon EOS 5D sorozat már 10 éve, a bevezetése óta meghatározó szerepet játszik egyéni és a világot érintő történetek bemutatásában.. Az évforduló alkalmából 10 különleges képet mutatunk be, melyek pontosan ilyen történetekről mesélnek, kezdve szíriai hadsereg vegyi fegyvereinek használatát felfedő képtől egészen a Madagaszkáron történő ritka és veszélyeztetett fafajták kitermeléséig. Az elmúlt évtizedben számos profi fotós az EOS 5D fényképezőgépet választotta a korszak fontos pillanatainak megörökítésére.

A 10 kép és a hozzájuk fűződő nem mindennapi történet a Canon virtuális kiállítóterében nézhető meg.

A képek ugyancsak bemutatásra kerülnek a fotóújságírás egyik legjelentősebb eseményén a a franciaországi Perpignanban a Visa pour l’Image 2015 keretében, melynek a Canon évek óta támogatója.

A Canon versenyre hívja a fotósokat

Az EOS 5D sorozat tizedik születésnapjára a Canon Europe összeurópai fotóversenyt hirdet különleges, korlátozott kiadású EOS 5D díjakért.

A versenyben olyan kép megosztására hívja az fényképezőgépet vagy akár okostelefont használó amatőr és profi fotósokat, amely megítélésük szerint találóan mutatja be egy változás történetét.

A győzteseket díjnyertes fotósokból álló zsűri választja ki, amelynek tagjai között Brent Stirton, a Canon nagykövete és Toby Smith, a Getty Images fotósa is szerepel.

A Canon Iconic Images verseny tizenkilenc európai országban, köztük Magyarországon  kerül meghirdetésre 2015. szeptember 1. és október 2. között.

További tudnivalók az „Iconic Images” verseny oldalon, a Canon „Come and See” Galériájában találhatók.

„A 2005-ben bevezetett EOS 5D sorozat minden idők egyik legnépszerűbb fényképezőgépe.

Tíz évvel és négy generációval a hátunk mögött, a Visa pour l’image keretében szervezett kiállításunkon bemutatjuk, hogyan meséltek el néhányat a világ fotósai az elmúlt évtized legfontosabb történetei közül az EOS 5D sorozat segítségével” – nyilatkozta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális képalkotási csoportjának igazgatója. „Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, amit az elmúlt 10 évben elértünk, és arra hívunk mindenkit, az amatőr és profi fotósokat is beleértve, hogy osszák meg saját fontos történeteiket, és ünnepeljék velünk együtt a fotózás erejét.”

Az EOS 5D sorozatról

2005 augusztusában az EOS 5D gyökeres változást hozott a tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépek piacán azzal, hogy a hobbifotósok számára is elérhetővé tette a „full-frame” érzékelő használatát. A hagyományt folytató EOS 5D Mark II 2008-ban Full HD videorögzítési képességgel bővítette a fényképezőgép funkcionalitását, örökre megváltoztatva ezzel a videokészítés gyakorlatát.  2012-ben az EOS 5D Mark III a fenti alapokon tovább építkezve emelte még magasabbra a nagy teljesítményű képrögzítés színvonalát.

Az idei év elején, az EOS 5D bevezetése után tíz évvel, az 50,6 megapixeles EOS 5DS és EOS 5DS R a divat-, portré- és természetfotózás támasztotta még komolyabb igények kiszolgálására is alkalmassá tette a népszerű 5D sorozatot.