Hírek

A fotográfia története 3. rész

A fotográfiát a 19. században találták fel, bár akkor még dagerrotípia volt a neve. A feltalálást követő évtizedekben fejlődtek a képrögzítés eljárásai, rövidült a záridő, fejlődött a technika, melyet felhasználtak a fényképezőgépekben, de maga a gép is fejlődött, a váz és az objektívek is.

1888-ban kifejlesztettek egy gépet amatőrök, hobbifotósok számára, melynek használata a fényképészképzést is megkönnyítette. Az előhívólaborok megnyitása mellett az Eastman Kodak Company ezt a gépet dobta a piacra, mely a XIX-XX. század fordulóján és a XX. század elején egyeduralkodó volt. A Kodak újításai, üzleti modellje elérték, hogy bárki el tudja érni a fotográfiát.

A Kodak a Dow Jones Ipari Átlagba került, ahonnan csak 2004-ben került ki. A képméretek először rendkívül változatosak voltak, de a Kodak sztenderdizálta. Olyannyira elterjedtek voltak filmjei, fényképezőgépjei, hogy mindenki az ő méretükre gyártotta eszközeit, filmjeit, vagy legalább is ezeknek a nagy többségét. Ezzel egy időben más cégek is szerettek volna sztenderdet felállítani, például a Leica. 1925-ben forgalomba hozták a 35 mm-es filmet. Mind a mai napig ez a legelterjedtebb filmméret.

A fotográfiának hosszú és érdekes története van. Az évek során azonban a technika folyamatosan fejlődött, és az amatőrök számára is elérhetővé vált a fotózás lehetősége.

Téged is érdekel a fotózás? Kipróbálnád magad? Várunk szertettel fotótanfolyamunkon!