https://fotosiskola.hu/
Hírek

A technológiai és mérnöki Emmy-díjat® nyerték el a Canon 4K-s zoomobjektívjei

Budapest, 2017. október 9. – A 69-edik Emmy-díj® zsűrije a Canon 4K felbontású, nagyformátumú, egyszenzoros kamerákkal használható objektívcsaládjának képességeit az idei év technológiai és mérnöki díjával jutalmazta.  A technológiai és mérnöki Emmy-díjjal (Technology and Engineering Emmy)kifejezetten a tévés produkciók számára fejlesztett termékeket és innovációkatismeri el az amerikai Televíziós Művészet és Tudomány Akadémia (ATAS). Ezt a díjat olyan áttörést hozó termékek nyerhetik el, amelyek látványos hatást gyakorolnak a televíziós iparra.

“A képernyőn látható csodálatos jelenetek meghatározó alapja az operatőr által használt objektív ” -mondta KieranMagee, a Canon Europe professzionális képalkotó termékekkel foglalkozó részlegének vezetője. “A nézők vizuális igénye fejlődik, ma már 4K vagy nagyobb felbontású műsorokat preferálnak. Nagyon fontos, hogy a technológia lépést tartson az egyre változó elvárásokkal. Büszkék vagyunk erre a díjra, mert komoly elismerése a fejlesztői munkánknak, hogy a televíziós ágazat által eddig is kedvelt objektíveket tovább tökéletesítsük.”

A most díjazott objektívcsalád egyik tagja a Canon CINE-SERVO 50-1000mm T5.0-8.9, a világ legnagyobb optikai zoomot kínáló 4K-s objektívje egyszenzoros, nagyformátumú kamerákhoz. 2014-es bevezetése óta számos élő közvetítéshez és az iparágban újító formátumok elkészítéséhez használták. Ilyen például a National GeographicEarthLive című műsora, mely során kétórás közvetítést láthattak a Föld élővilágából egyenes adásban.

“A CINE-SERVO 50-1000mm objektív volt az ideális választás erre a feladatra. Amikor állatokat filmezünk természetes élőhelyeiken, az operatőr kollégák gyakran nem mehetnek közel az állatokhoz: ennek az objektívnek a hatalmas optikai zoomja által olyan közel hozhattuk őket, mintha közvetlenül mellettük álltunk volna. A CINE-SERVO 50-1000mm valószínűleg a ma elérhető legjobb objektív, amit természetfilmesek használhatnak” – nyilatkozta AlBerman, a National GeographicEarthLive műsorának executive producere.  

A Canon felismerte az igényt, hogy egyre több dokumentumfilm készítő keres könnyen hordozható, így szabadtéri forgatásokon, távoli vidékeken is praktikusan használható nagy zoom-os objektívet, hogy még jobb minőségű műsorokat készíthessen az egyre fokozódó televíziós piaci versenyben. Az elvárás több, mint 100 méterről is egy másfél méter magas témát teljes képernyőn élénk felbontásban megmutatni. A szakemberek ugyanakkor hordozható méretű objektívet keresnek, amely nem hosszabb 40 centiméternél és nem nehezebb 7 kilogrammnál. Komoly kihívás volt a CINE-SERVO 50-1000mm T5.0-8.9 objektív fejlesztése és kivitelezése. A Canonnál a jelenlegi legfejlettebb számítógépes szimulációs eszközöket használták annak érdekében, hogy az elvárásokhoz optimalizálhassuk az objektív optikai alkatrészeit és opto-mechanikai rendszerét.Egy ilyen kiemelkedő képességű objektív megtervezéséhez szükség volt a Canon több évtizedes tapasztalata mellett a legújabb fejlesztésű üvegek használatára, hogy az objektív tele állásban is képes legyen a 4K felbontású tévéadásokhoz elvárt kimagasló képminőséget és fényerőt biztosítani.  Ez sikerült, az objektív teljes képsíkján tökéletes élességet biztosít, különösen szélesebb látószögű felvételnél, gyújtótávolsága 1000 milliméteres.

A Emmy® technológiai és mérnöki díját 2017. október 25-én, az SMPTE 2017 konferencián fogják átadni Hollywoodban.

A Canon nagyformátumú, egyszenzoros 4K zoomobjektívjei, aCine-Servo objektívcsalád:

o    CN20x50 T5.0-8.9 (50-1000mm)

o    CN7x17 T2.95-3.9 (17-120mm)

•    Kompakt Cine-Servo objektívcsalád

o    CN-E18-80mm T4.4

o    CN-E70-200mm T4.4

•    Felsőkategóriás zoomobjektív-család

o    CN-E14.5-60mm T2.6

o    CN-E30-300mm T2.95-3.7

•    Kompakt zoomobjektív-család

o    CN-E15.5-47mm T2.8

o    CN-E30-105mm T2.8

A Canon 4K zoomobjektívekkel kapcsolatos további információkért keresse fel az alábbi weboldalt:

https://www.canon.hu/pro/cinema-lenses/