Blog

Miért jó fotózni?

Olyat, amit a legszigorúbb ellenőrzés sem büntet meg. Sokan éppen ezért a visszajelzésért kezdenek el fényképezni, fotografálni. Persze tudom, van, akinek ennél sokkal lényegesebb az elején a munkáért kapott tiszteletdíj, de Ő is hamarosan rá fog érezni a bódító visszajelzés ízére. Ha nem is veszi át teljes mértékben, de egyre nagyobb százalékban lesz motiváló tényező ez az érzés. Véleményem szerint egy fotós addig tud igazán jó felvételeket készíteni, ameddig űzi, hajtja a vágy, hogy újra és újra átérezhesse ezt, megkaphassa megrendelőitől a boldog köszönömöket.

Ez lesz az, ami inspirálja folyamatosan, hogy magát fejlessze. Figyelje a többi fotós munkáját, figyelje, hogy milyen irányban halad a fejlődés. Kövesse nyomon a változó megrendelői igényeket, s azokat a saját repertoárjába igyekezzen mihamarabb beleilleszteni. Tartsa meg azért a saját, egyéni látásmódját, de ne majmolja feltétel nélkül a többi fotóst, hogy ne váljon sablonossá, a tömegtermelés résztvevőjévé. Legyen tisztában a saját lehetőségeivel, előnyeivel, de ismerje a korlátait is. Tudja, hogy meddig mehet el. Ne menjen bele olyan dolgokba, amit nem tud teljesíteni!

Azt nem mondom, hogy bátortalan legyen, mert azt a szakma azonnal észreveszi, s kihasználja a gyengeségét. Igenis lépjen ki a komfortzónájából, de azt felkészülten tegye. Úgy vállaljon új kihívásokkal teli munkát, hogy utánanéz kiadványokban, a világhálón, hogy hogyan tudja azt megugrani. Sok workshop van idehaza is, amin lehet új ismereteket szerezni, megtanulni új dolgokat. Merjen a fotós belevágni új feladatokba, de tegye azt kellően felkészülten! Igyekezzen a gyengeségeit megszüntetni, képzéssel, önképzéssel kiküszöbölni. Legyen a munkájában határozott, de még véletlenül se legyen nagyképű! Azt nem szeretik. Minden szakmában előny, ha a képviselője rendelkezik szakmai alázattal. Minden esetben meghálálja ezt a sors!

Ha valamit nem tud, nem ismer, legyen bátorsága segítséget kérni. Bár – sajnos- elég nagy a szakmai féltékenység a fotósok között, de mindig találni olyan fotográfust, aki önzetlenül fog segíteni. Elkeserített, mikor hallottam olyan oktatóról, aki szándékosan vezette a hallgatóit félre. Szándékosan tett olyan információkat „közkinccsé”, amikről tudta, hogy velük nem kivitelezhető az a felvétel, amiről kérdezték. Olyanról is tudok, aki, amit elmondott, az valóban úgy volt, de éppen a lényeget hallgatta el. E nélkül pedig nem kapta a diák azt az eredményt, amit szeretett volna Önmaga is elkészíteni. Mikor egy elkészült, kész képről kérdezték, hogy azt hogyan készítette, világította meg, elmondta a vakuk, fényformálók elhelyezését, de egy tükör jelenlétét a világításban – amitől a kép olyan lett, amitől igazán figyelemfelkeltő, szemet gyönyörködtető-, elhallgatta. Így az a sikerélmény is elmaradt a résztvevőknek – mikor maguk szerették volna reprodukálni azt a beállítást-, amit a végeredmény okozott volna. Márpedig a sikerélmény, a pozitív visszajelzés az, ami az anyagi elismerésen túl hajt minket, fotográfusokat – kinek-kinek a saját elismerési igénye szerint.

Mivel folyamatosan fejlődik a technikai háttér, sokszor új eszközökre, kiegészítőkre van szükség némelyik effekt kivitelezéséhez. Érdemes ezeket nyomon követni, figyelni. De mint azt már korábban is jeleztem, nem szükséges feltétlen minden részében követni a divatot. Amennyiben az nem illik a saját stílusunkba, elképzeléseinkbe, engedjük el. A divatruházatok esetében sem áll mindenkinek jól némelyik összeállítás, szabás, mégha éppen az is az adott időszak menő öltözete. Nem szükséges feltétlen magunkra ölteni azt, de igenis érdemes esetleg saját ruhatárunkat a számunkra előnyös darabbal kiegészíteni. Ugyanígy van a fotózásban is. Ha az adott „divat” nem a mi stílusunk, akkor csak azt vegyük ki belőle, ami minket is továbbvisz, fejleszt, de nem veszi el az egyéniségünket. Így  megmaradhatunk divatosnak, de ugyanakkor megőrzik továbbra is az anyagaink a saját kézjegyünket.

Korábbi megrendelőinket ezáltal képesek leszünk megtartani, s újabb fotózásokra ösztökélni. Ily módon tudjuk Őket újabb megrendelésre késztetni, s ami legalább ennyire fontos, az újabb képek segítségével az ismerőseik körében újabb megrendelőket megismerni. Mert hát, ha elégedett az anyaggal, akkor mutogatni fogja azokat, s ajánlani a szolgáltatásunkat. Ez pedig számunkra ismételten egy nagyon jó lehetőség, hogy újabb dózist kaphassunk a nekünk oly fontos narkotikumból: a boldog, megrendelői mosolyból, a csillogó, ragyogó szempárból, amit a képeink láttán kapunk.

 Szeretnéd átélni TE is ezt az érzést amiről Kadosa Zoltán oktatónk mesélt? – várunk szeretettel a 6 hetes fotótanfolyamunkon ahol megkapod a tudást hozzá!

                                                                                                                                                                                             – Kadosa Zoltán –